Športnik leta 2022

Športna zveza Ljutomer je 53. razglasila najboljšega športnika, športnico in športno društvo minulega leta, perspektivne športnike, podelila posebna priznanja ter priznanja za dobitnike medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih. Svečana razglasitev rezultatov glasovanja in podelitev plaket najboljšim je potekala v sredo, 22. februarja, v Domu kulture Ljutomer.

Za športnike leta 2022 so bili razglašeni David Žibrat (kikboks), Jože Sagaj ml. (kasaštvo) in Uroš Pihler (powerlifting – troboj moči), za športnice leta 2022 Sara Makovec (nogomet), Urška Rižnar (judo) in Aneja Stojko (košarka), za športna društva 2022 pa ŠD KMN MeteorplastKasaški klub Ljutomer in TVD Partizan Ljutomer – Judo sekcija.

Priznanja za perspektivne športnike in društva so prejeli Hannah-Vela Rauter (karate), Zala Gorjak (pikado), Anemarie Feuš (judo), KMN Meteorplast ŠIC bar U13 (futsal) in KK Lotmerk U13 (košarka). Posebna priznanja Športne zveze Ljutomer so dobili Plesni klub NinaOK LjutomerKMN Šport plusŠD PristavaSlavko Petovar in Alojz Vogrinec. Priznanji za osvojene medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih sta prejela Top Gun Cleangrad za 2. mesto na EP v pikadu in Bor Rehak Friš za 2. mesto na SP v plesih. Za dosežene uspehe na šolskih športnih tekmovanjih so bili s priznanji nagrajeni Nuša Senčar in Nika Bedič (obe GFML, badminton) in Timotej Puklavec (OŠ Cvetko Golar Ljutomer (atletika).

Zbrane so nagovorili predsednik Športne zveze Ljutomer, Miroslav Rauter, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in župan Občine Veržej, Drago Legen.

Športnica leta 2022

Sara Makovec

Sara je aktivna članica Ženskega nogometnega kluba ŽNK Olimpija Ljubljana. Je standardna igralka prve postave članske ekipe, ki tekmuje v najvišjem rangu tekmovanj v državi: 1. SŽNL – Triglav zdravje in Union Ženski pokal Slovenije.
Od septembra 2022, ko se je Sara priključila Zmajčicam je nastopila na vseh osmih tekmah državnega prvenstva in dosegla 16 zadetkov. V decembru mesecu pa je z ekipo Olimpije več kot uspešno predstavljala Slovenijo na dveh mednarodnih prijateljskih turnirjih v BIH in Črni gori, na katerih so osvojile 1. mesto.

Urška Rižnar

Urška je v letu 2022 postala članska državna prvakinja v kategoriji do 48 kg, kljub temu, da je v tem letu še nastopala tudi v kadetski konkurenci.
V tem letu je v Izoli tudi opravila izpit za črni pas 1. DAN.
Ker Urška obiskuje srednjo šolo v Mariboru, med tednom tam tudi trenira.

Aneja Stojko

Aneja že 2. leto igra v 1. košarkarski ligi v članski konkurenci za ekipo VBO Maribor. Ekipa je v pretekli sezoni zasedla 4. mesto v DP.
Aneja zraven članske ekipe nastopa še za ekipo U20, kjer je tretja strelka svoje ekipe s povprečjem 12 točk na tekmo, ekipa pa trenutno zaseda 4. mesto.

Športnik Leta 2022

David Žibrat

David je v letu 2022 dosegel naslednje rezultate:
– državni prvak v Kickboxingu – Light Contact (DP 2022 – Trebnje),
– profesionalna borba in zmaga na športno-dobrodelnem dogodku Večer za zmage, kjer je David že po 35 sekundah nokavtiral nasprotnika iz Italije.
S to borbo je David zaključil svojo 15-letno tekmovalno kariero, ki je bila več kot uspešna.

Jože Sagaj ml.

V letošnji sezoni je Jože od 43 štartov osvojil 15 zmag in je med najboljšimi slovenskimi kasaškimi vozniki.
Od pomembnih dirk je osvojil DERBY (državno prvenstvo za 4-letne slovenske kasače) z Maya Vivo, državno prvenstvo za 2-letne slovenske kasače z Marcellom, Šampionat Slovenije z Don Saxojem, Hungaria Dij z Maya Vivo.

Uroš Pihler

Uroš je aktualni državni prvak v powerliftingu v kategoriji do 105 kg in državni prvak skupno po IPF.
Na evropskem prvenstvu je dosegel 17. mesto v kategoriji do 105 kg.
Uroš je postavil nov državni rekord v skupnem seštevku (totalu) v kategoriji do 105 kg, ki znaša 755 kg (280 kg počepa, 155 kg potiska s prsi in 320 kg mrtvega dviga).
Leto 2022 je zaključil kot najboljši tekmovalec v Sloveniji po Good Lift točkah.

Športno društvo leta 2022

ŠD KMN Meteorplast

Leto 2022 je bilo najuspešnejše v več kot 30-letni zgodovini ŠD KMN Meteorplast. Članska ekipa je po ponovni uvrstitvi v 1. slovensko futsal ligo sezono 2021/22 zaključila na 5. mestu, prvi del sezone 2022/23 pa je na visokem 3. mestu.
Izvrstne dosežke so zabeležile tudi mlajše selekcije. Selekcija U13 je postala državni podprvak, selekciji U17 in U19 sta osvojili bronasti kolajni državnega prvenstva, selekcija U15 pa je končala državno prvenstvo na 4. mestu. V sezoni 2022/23 mlajše selekcije kluba znova odlično nastopajo in so znova v boju za kolajne državnega prvenstva.
ŠD KMN Meteorplast ima tudi veteransko ekipo, ki se udeležuje turnirjev v malem nogometu. Ob koncu leta 2022 je veteranska ekipa na največjem turnirju na območju bivše Jugoslavije – na 51. Kutiji šibica v Zagrebu – med 78. ekipami osvojila prvo mesto in tako ponovila uspeh iz leta 2019.
Številni igralci ŠD KMN Meteorplast so danes člani slovenskih futsal reprezentanc v različnih starostnih kategorijah.

Kasaški klub Ljutomer

Novembra se je končala sezona kasaških dirk na slovenskih hipodromih. Od 20 tekmovalnih dni jih je šest pripravil Kasaški klub Ljutomer, ki se tudi v letu 2022 lahko pohvali z izjemnimi uspehi. Člani najstarejšega in najuspešnejšega slovenskega kasaškega kluba so v letošnjem letu opravili 332 nastopov na slovenskih hipodromih, osvojili pa so 40 zmag, 48 drugih in 39 tretjih mest. Poleg tekmovalnih uspehov velja omeniti tudi šest uspešno izpeljanih tekmovalnih dni, organiziran Prlekfest 2022 in obeležitev 10-letnice delovanja Muzeja ljutomerski kasač.

TVD Patrizana Ljutomer – judo sekcija

Ekipa TVD Patrizana Ljutomer – judo sekcija ima devet kategoriziranih športnikov (2x perspektivni, 3x državni in 4x mladinski razred).
Članska ekipa je v tem letu osvojila šesto mesto v 1. slovenski judo ligi 2022.
Pet naslovov državnega prvaka so v tem letu osvojili judoisti oz. judoistke judo sekcije TVD Partizana Ljutomer.
Ob koncu leta 2022 ekipa TVD Patrizana Ljutomer – judo sekcija zaseda 10. mesto med 75 klubi v Slovenskem pokalu.

Perspektivna športnica leta 2022

Anemarie Feuš

Anemarie Feuš je v letu 2022 osvojila naslov kadetske in mlajše članske državne prvakinje. V skupnem seštevku vseh mlajših članic v Sloveniji je osvojila tretje mesto.
V letu 2023 je njen glavni cilj uvrstitev v kadetsko ekipo, ki bo nastopila na EYOF-u v juliju v Mariboru.

Zala Gorjak

Rezultati Zale v letu 2022:
– 1. mesto DP kadetinje ekipno 301 MO,
– 1. mesto DP članice ekipno 501 DO,
– 1. mesto DP mladinke 501 DO,
– 2. mesto DP članice dvojice 501 DO,
– 3. mesto državni članski rang turnirji 501 DO.

Hannah Vela Rauter

Hannah Vela Rauter je v letu 2022 tekmovala v kategoriji mlajše kadetinje -50kg. Je članica otroške reprezentance do 14 let v športnih borbah. Od novembra 2022 pa je prav tako kljub še nedopolnjenih 14 letih članica kadetske reprezentance Slovenije.
Rezultati:
– 3. mesto ekipno DP v karateju (Team Ljutomer),
– 1. mesto karate lige za osnovne šole v športnih borbah,
– 1. mesto Maribor open,
– 2. mesto mladinsko DP do 21 let.

Perspektivna ekipa leta 2022

KK Lotmerk U13

Ekipa KK Lotmerk je dosegla 11. mesto v državnem prvenstvu, kjer sta nastopali 102 ekipi.
V tekmovanju so zabeležili 15 zmag in 8 porazov.
Ekipa je sestavljena iz samo doma vzgojenih igralcev, njihovo znanje je plod domačih trenerjev.
Nasprotniki, s katerimi so igrali imajo vsi članske ekipe, po večini v 1. SKL ali 2. SKL.

KMN Meteorplast Šic Bar U13

V letu 2022 se lahko ŠD KMN Meteorplast pohvali z nazivom državni podprvak v starostni kategoriji do 13 let. Ekipa, ki sta jo vodila Gregor Frumen in Mario Hošpel, je v sezoni 2021/22 odigrala številne odlične tekme. V predtekmovanju je zmagala na vseh 12. tekmah. Igralci so dosegli 96, prejeli pa le 7 zadetkov. V četrtfinalu je ekipa izločila Ribnico, v polfinalu škofijski Bronx, v velikem finalu pa je bila uspešnejša ekipa Silika z Vrhnike.
Ob tem velja omeniti, da je Nino Križanič zabil v celi sezoni kar 33 zadetkov.

Posebna priznanja Športne zveze Ljutomer 2022

OK Ljutomer

Odbojkarski klub Ljutomer s sedežem na Moti se že desetletje ukvarja z vzgojo mladih odbojkarjev in odbojkaric.
Treningi, ki večinoma potekajo v telovadnici pri OŠ Stročja vas, so namenjeni dečkom in deklicam od tistih najmlajših (mini odbojka) pa do kadetov oz. mladincev. Ekipe tekmujejo v uradnih tekmovalnih sistemih Odbojkarske zveze Slovenije.
V poletnih mesecih, ko telovadnico zamenjajo zunanja igrišča za odbojko na mivki, pa njihovi člani sodelujejo na raznih rekreativnih turnirjih in v poletni ligi odbojke na mivki, ki jo vsako leto organizira Športna zveza Ljutomer, kjer so tudi že večkrat postali prvaki.

Plesni klub Nina

Plesni klub Nina, ki smo ga do konca lanskega leta poznali pod imenom PK Zapleši z Urško, je v zadnjem desetletju združil številne mlade plesalke in plesalce z obeh bregov reke Mure.
Plesalci tekmujejo v modernih tekmovalnih plesih, od disco dancea, hip hopa, break dancea, moderna in jazza. Vsako leto Prlekijo in Prekmurje uspešno zastopajo na državnem prvenstvu Plesne zveze Slovenije, na evropskih in svetovnih prvenstvih in na pokalnih tekmah širom Evrope. Po doseženih uspehih in najvišjih uvrstitvah se njihovi plesalci in plesalke vsa leta delovanja postavljajo ob bok najuspešnejšim v državi.

KMN Šport plus

Ekipa KMN Šport plus je dosegala uspehe na dnevnih in nočnih turnirjih v malem nogometu tako doma kot v tujini – velikokrat med prvimi tremi ekipami turnirja, prejeli pa so tudi posamezne nagrade za najboljšega igralca, strelca, za fair play ekipo …
Sodelovali so v občinskih in medobčinskih ligah ter zimskih ligah pod okriljem ŠZ Ljutomer, kjer so sodelovali v članski in veteranski kategoriji in se večkrat uvrstili med prva tri moštva.
Trenutno delujejo kot dve ekipi (veterani -člani), in se večkrat letno udeležujejo turnirjev v malem nogometu.

ŠD Pristava

Športno društvo Pristava, katerega glavni cilj je predvsem privabiti in navdušiti čim večjo število športno rekreativnih ljudi različnih starostnih skupin, je znano po tem, da organizira aktivnosti v najrazličnejših športnih panogah: mali nogomet, smučanje, kartanje, namizni
tenis, streljanje z zračno puško, kolesarjenje, odbojka na mivki, vožnja s kartingi, paintball,
tenis, košarka in badminton.
Društvo ima v svoji lasti športne objekte, ki jih redno vzdržuje. Med nje spada osvetljeno asfaltno igrišče za mali nogomet in košarko, osvetljeno teniško igrišče, igrišče za odbojko na mivki in manjša površina igral za otroke.
Člani društva so še posebej ponosni na športne dosežke, ki so jih dosegli v različnih
nogometnih in odbojkarskih ligah oziroma turnirjih.

Slavko Petovar

Slavko Petovar je, kot župan Občine Veržej, v štirih mandatih od leta 2006 do leta 2022, zelo dobro skrbel za razvoj športa, športnih društev in športnikov v lokalni skupnosti. Podpiral je in imel posluh za vsa športa društva iz občine Veržej, od rekreativnih pa do društev, ki se resneje ukvarjalo s športom.
Prav tako je vedno zelo dobro in konstruktivno sodeloval s Športno zvezo Ljutomer ter preko Občine implementiral smernice za enakomeren razvoj lokalnega športa.
Za dolgoletno podporo lokalnemu športu, uspešno delo, skrbi za razvoj lokalnega športa in za dobro in konstruktivno sodelovanje s Športno zvezo Ljutomer Slavko prejme posebno priznanje ŠZ Ljutomer.

Alojz Vogrinec

Leta 1983 je na teren strelstva stopil Alojz Vogrinec, najprej kot član strelskega društva, nato pa leta 1986 kot predsednik in trener. V funkciji predsednika društva je ostal vse do leta 2011.
Svoje delo je po predaji predsedniške funkcije aktivno nadaljeval kot trener in uspel ime društva in uspehe strelk in strelcev oplemenititi do nivoja, kot ga društvo zaseda danes. Novi prostori strelišča, premeščeni iz stare zgradbe ob železnici, najnovejša strelska oprema in orožje, preboj v 1.A ligo in številni uspešni strelci, so njegova dediščina.
Med letoma 2005 in 2012 je bil Alojz tudi predsednik Športne zveze Ljutomer, zatem pa še član nadzornega odbora.
Za dolgoletno uspešno delo, za vsa leta in njegov visok prispevek v SD Mesto Ljutomer in Športni zvezi Ljutomer Alojz prejme posebno priznanje ŠZ Ljutomer.

Medalje na EP in SP

TOP GUN Cleangrad – pikado – EP – 2. mesto DO 501 ekipno
Bor Rehak Friš – ples – SP – 2. mesto breakdance solo

Medalje na šolskih športnih tekmovanjih

Nuša Senčar – GFML – 3. mesto badminton pos. ženske nelic.
Nika Bedič – GFML – 3. mesto badminton pos. ženske lic.
Timotej Puklavec – OŠ Cvetka Golarja Ljutomer – 1. mesto atletika tek na 300 m OŠPP

Prispevek in foto: Sara Vinkovič (Prlekija on net)